Torna tezgahı kendi etrafında dönen metal bir iş parçasına şekil veren makina ya torna tezgahı denir. Bu makina yı kullanana da tornacı denir. Torna tezgahları genelde sanayide ve fabrikalarda kullanılmaktadır.

Fabrikalarda, sanayilerde ve piyasa da saatçi, masa, üniversal, hidrolik kumandalı, rovelver, otomatik, hava, kam, sırt, düşey, üretim tipi ve özel olarak yapılmış torna tezgahları bulunmaktadır. Tornalar da iş kazaları, iş parçalarının yanlış bağlanması ve bakımsızlık yüzünden çeşitli kazalar meydana gelebilir. Ayrıca elektrik kaçaklarından kazalar meydana gelebilir.

Torna tezgahları oldukça pahalı makinalardır. Torna tezgahlarının kontrollerini yaptırarak kazaları önleyebilir ve kullanım ömrünü arttırabilirsiniz.

Femko, 6331 sayılı yasaya göre çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.3. Tesisatlar maddesinin, 2.3.1. bendi “ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır” hükmündedir. Ve ayrıca bu Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.4. Tezgahlar maddesinin, 2.4.1. bendi “Makina ve tezgahların periyodik kontrolleri Ek III; Madde 1.4’te yer alan hususlara uygun olarak yapılır” hükmündedir. Makina Emniyeti Direktifi ve ilgili standartlara göre yapılan kontroller standartlarda belirtilen sürelerde tekrarlanır.

Devamı

Binaların ve iş yerlerinin yangından korunması için kurulan yangın tesisatının kontrollerinin yapılması güvenlik amacıyla gereklidir.

Yangın tesisatı sıcaklık, duman, zehirleyici gaz, boğucu gaz ve panik sebebiyle can ve mal güvenliği bakımından yol açabileceği tehlikeleri en aza indirebilmek için kullanılır. Yangın tesisatı standartlarda süre belirtilmemiş ise periyodik kontrol süresi 1 yıl dır.

Yönetmelik

Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.

Devamı

Makinalarda iş kazasını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak için ilk önce kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Makinaların güvenli çalışmaları için güvenlik kontrolleri akredite olmuş kuruluşlara yaptırılmalıdır.

Kontrollerin yapılması hem makinaların hemde makinalarda çalışan insanlarında güvenliği sağlanmış olur. Ayrıca iş yerindeki işleyişi durdurmadan aralıksız devam eder.

Makina Emniyet Yönetmeliği

Yönetmeliğin amacı; makinaların, usulüne uygun şekilde kurulduğunda, bakımı yapıldığında ve kendinden beklenen amaçlar doğrultusunda kullanıldığında, insan sağlığına ve güvenliğine ve durumuna göre evcil hayvanlara ve mallara zarar vermiyorsa piyasaya arz edilmelerini ve hizmete sunulmalarını teminen, tasarım ve imalat aşamasında uyulması gereken temel emniyet şartları ile takip edilmesi gereken uygunluk değerlendirme prosedürlerini ve uygunluk değerlendirmesi yapacak onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesinde dikkate alınacak asgari kriterleri düzenlemektir.

Makinalar ya da emniyet teçhizatları için, bu Yönetmelikte (direktifte) atıfta bulunulan risklerin belli bir kısmının ya da tamamının özel topluluk direktifleri kapsamında yer alması halinde makina direktifi, oluşabilecek risklere karşı bu tür makinalar için ya da emniyet teçhizatları için uygulanmamaktadır.

Devamı

Paratoner nedir diye kısaca söylemek gerekirse yıldırımdan korunma sistemidir. Kötü hava koşullarında ortaya çıkan yıldırımlar gökyüzünden yer yüzüne düşmektedir. Yer yüzüne düşen bu yıldırımların yangınlar ve kazalara neden olmaması için Paratoner sistemi kullanılır. Paratoner düşen yıldırımı otomatik olarak toprağa aktarır.

Paratoner sistemde yıldırım toprağa bağlı demir çubuklar sayesinde yıldırımı etkisiz hale getirerek toprağa boşalmasını sağlar. Bir nevi fazla elektriği toprağa aktaran sistemdir. Bu arada şunu da söyleyelim Paratoneri Benjamin franklin bulmuştur.

Paratoner sisteminin sağlıklı çalışması için yılda en az 1 defa akredite olmuş kuruluşlar tarafından kontrolleri yapılmalıdır. Periyodik kontrollerin yapılması Paratoner sistemin sağlıklı çalışmasını sağlamak için yapılır. Bu kontroller sonucunda bir rapor hazırlanır ve iş yerinde muhafaza edilmelidir.

Yönetmelik

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nde bulunan hükümler saklı kalmak koşuluyla kontroller sırasında şu temel standartlar esas alınmaktadır;

  • TS EN 62305-1 Yıldırımdan korunma – Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN 61557-1 Alçak gerilim dağıtım sistemlerinde elektriksel güvenlik – 1000 v a.a. ve 1500 v d.a.’ya kadar – Koruyucu düzenlerin denenmesi, ölçülmesi veya izlenmesi ile ilgili donanımlar – Bölüm 1: Genel özellikler
  • TS 2607 ISO 1999 Akustik – İş yerinde maruz kalınan gürültünün tayini ve bu gürültünün sebep olduğu işitme kaybının tahmini
  • TS EN ISO 5349-1 Mekanik titreşim – Kişilerin maruz kaldığı elle iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi -Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN ISO 5349-2 Mekanik titreşim – Kişilerin maruz kaldığı, elden vücuda iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi – Bölüm 2: İş yerlerinde ölçme yapmak için pratik kılavuz

Devamı

Bir binada veya tesisde kaçak elektriği toprağa veren sisteme topraklama denir. Topraklama elektriğin bulunduğu her yere yapılması zorunlu bir sistemdir. Yani elektrik kaçağı için olmazsa olmazdır.

Elektrik kaçağını toprağa veren topraklama sisteminin doğru ve düzgün bir şekilde çalışması için kontrolleri yapılması ve test edilmelidir. Toprağa yerleştirilen kabloların test cihazları ile ne kadar düzgün çalıştığı kontrol edilmelidir. Ayrıca bu test cihazlarının ve sistemin yönetmelikte belirtilen standartlara göre periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

Yönetmelik

Femko Muayene, 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm elektriksel ekipmanların topraklama ve diğer elektriksel ölçümlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği

  • Madde 1– Bu Yönetmelik esas itibariyle, frekansı 100 Hz’in altındaki alternatif akım (a.a.) ve doğru akım (d.a.) elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar.
  • Özelliklerinin farklı  olması nedeniyle, yüksek gerilimli  elektrik kuvvetli akım tesislerine ve alçak gerilimli elektrik tesislerine ilişkin topraklama kuralları ile bilgi işlem ve iletişim donanımlarının topraklanmasına ilişkin kurallar ayrı bölümler halinde verilmiştir.
  • Elektrikle işleyen taşıtlara ilişkin besleme hatları, bu Yönetmeliğin kapsamına girmez.
  • Bu Yönetmeliğin Ek’leri ve ilgili Türk Standartları bu Yönetmeliğin tamamlayıcı ekidir. Yönetmelikte olmayan hükümler için  EN, HD, IEC ve VDE gibi standartlar  göz önüne alınır. Çelişmeler durumunda sıralamaya göre öncelik verilir.

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılan elektriksel ve teknik ekipmanların periyodik ölçüm ve kontrolleri, bu cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Devamı

Boyler büyük işletmeler için ihtiyaç duyulan sıcak suyu büyük bir kazan içinde suyu ısıtarak dağıtan sisteme boyler denir. Boyler sistemi Villalar, Oteller, Restoranlar, Askeri kışlalar, hastane ve kış tesislerinde kullanılırlar.

Boyler’ler çift ve tek serpantinli olarak ihtiyaca göre kullanılır. Ayrıca bu sistemler Çelik veya bakır borulu olmak üzere iki farklı boru sistemli olarak kullanılabilir. Boyler’de kendi içinde kullanım alanlarına göre ayrılırlar. Elektrikli, hızlı, kombi, gömlekli, serpantinli, termoboyler, banyoboyler, sıcak su boyler, emaye boyler ve cidarlı boylerler olarak ayrılırlar. Bu boylerler 100 dereceye yakın sıcak su depolayarak dağıtabilirler. Boyler kullanılmadığı zamanlarda içindeki sıcak suyu çok uzun süre korur. Kullanılan teknoloji sayesinde ürünü izolasyon malzemeleri yüksek verim sağlarken, boyler dış etkenlerden de kendini korur.

Boyler’lerin periyodik kontrolleri de akredite olmuş kuruluşlara yaptırılmalıdır. Zira denetimsizlik sonucunda zamanla kazalar ortaya çıkabilir. İşletmenizde bulunan boyler sistemini standartlara uygun olarak periyodik kontrollerinizi yaptırarak güvenliğinizi alabilirsiniz.

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 1.1. Maddesi, “İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

Firmanız bünyesindeki basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.

Devamı

Kompresör hava ve diğer aklınıza gelebilecek tüm gazları içinde yüksek basınçlarda sıkıştırarak daha sonra dışarı yüksek basınçlarla vererek çalışan motorlu makinelere hava kompresörü denir. Kompresör pnömatik çalışma sistemiyle ve basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlarda hava desteği sağlamak amacı ile çalışan motorlu makinelerdir.

Kompresör mobilya sektöründe çivi v.b şeyleri tahtaya atma, püskürtme kalıbında, dokuma tezgahlarında, karıştırma, tüp sanayinde olmak üzere çoğu iş alanlarında kompresör sıkça kullanılmaktadır. Kompresör gibi basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri yaptırılmalıdır. Yüksek basınçlarda ki olası patlamalar insan sağlığı kaybına neden olabilir. Sizde kompresörlerinizin kontrollerini akredite olmuş kuruluşlara yaptırınız.

İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden, basınçlı ekipmanların emniyet ekipmanları ile beraber güvenli bir biçimde kullanılması için, bu basınçlı ekipmanların periyodik olarak korozyon, sızdırmazlık, aşınma, çatlak, deformasyon, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon gibi kriterlerin test ve kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan kompresörler ve tüm basınçlı ekipmanların yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Bu Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları  kapsar.

Devamı

Yakacağınız yakıtların kimyasal enerjisini yanma yöntemi ile ısı enerjisine dönüştüren makineye kazan denir. Sonrasında bu ısı enerjisini akışkanlara aktaran kazanın atmosfere saldığı gaz ise azdır.

Sıcak su kazanları, buhar kazanları, kızgın yağ kazanları bir çok yerde kullanılmaktadır. Yemek pişirmede, buhar makinelerinde, buhar makinelerinde, kalorifer tesisatlarında kullanılırlar. Bu kazanların tanımlarına kısaca bakalım.

  • Buhar kazanı: Suyun ısıtılarak buharlaşmasını sağlayan sisteme denir.
  • Sıcak su kazanı: Kazan ocağının sıvı yakıt veya kömür ile içindeki suyu ısıtmaya yarayan sisteme denir.
  • Kızgın yağ kazanları: 300 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ısı enerjisini karşılayan sisteme denir.

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan kalorifer kazanı ve tüm basınçlı ekipmanların yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Basınçlı Kaplar Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları  kapsar.

Kazan Periyodik Kontrol

Uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği bu kontroller sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmaktadır.

Devamı

Uzak iki yer arasına gerilmiş çelik halatlara bağlanarak asılan taşıta teleferik denir. Çelik halatlarla havadan yolcu taşıma ve gezme amaçlı kullanılan teleferik ile sanki bir helikoptere binmiş gibi hissedeceksiniz.

Teleferiğin gerçek kurulma amacı ulaşımın çok pahalı ve zor olduğu bölgelerde kullanılmasıdır. 2-4-6 kişilik kabinleri bulunan teleferik ülkemizde de bir çok yerde kullanılmaktadır. Hatta bazı maden ocaklarında ve kış sporunun yapıldığı yerlerde de kullanılmaktadır. Dünyanın en uzun teleferiği ise isveç te bulunmaktadır. Havadan yolcu taşımacılığı için önemli bir araç olan teleferiğin kontrolleri de önemlidir. Zamanında yapılan periyodik kontrol can kaybını önler. En ufak hataya ve kazaya tahammül edilemeyecek teleferiğin kontrollerini akredite olmuş kuruluşlara kesinlikle yaptırınız.

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.2. Kaldırma ve İletme Ekipmanları Maddesinin 2.2.1.Bendinde; “Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.” hükmündedir.

İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; kişileri taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisatlarının, emniyet aksamlarının ve alt sistemlerinin tasarım, yapım ve hizmete girmelerine dair asgari güvenlik kurallarını, belgelendirilmesini, işaretlenmesini ve piyasaya arz edilmelerini sağlamaktır.

Madde 2 — Bu Yönetmelik, emniyet aksamları ve alt sistemleri dahil bu maddenin (a) ve (b) bendlerinde yer alan kablolu taşıma tesisatlarının tasarım, yapım, tesis  ve hizmete girmelerine dair asgari güvenlik kurallarını, muayene,  belgelendirme ve CE işaretlemesi prosedürlerini kapsar.

a)Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ilgili tesisatlar.

1) Vagonları kabloyla çekilen demiryolları ve çekmenin bir ya da daha fazla kabloyla sağlandığı tekerlekler veya başka taşıma araçları üzerine monte edilmiş araçları olan diğer vasıtalar,

2)  Kabinlerinin bir veya daha fazla kabloyla kaldırıldığı ve/veya yerinin değiştirildiği teleferikler; bu kategori, gondollar ve telesiyejleri de kapsar,

Teleferik Periyodik Kontrol ve Raporu

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

İş makinaları insan gücünün yetersiz olduğu, daha ağır işleri kısa sürede hızlı bir şekilde yapmaya çalışan makinalara iş makinaları denir.

Her iş makinası kendi alanında farklı işleri yapmaktadır. Bu iş makinaları Çekici, Çekici Dozer, Yükleyici, Kazıcı Yükleyici, Skreyper, Greyder, Silindir, Silobas, Beton Pompası, Fore Kazık, Kamyon, Kaya kamyonu, Transmikser, Tünel açma makinaları gibi ağır işleri halleden bu iş makinaları karayolu yapım, bakım ve onarımı, su kanalları yapımı, toprak kazımı, yükleme ve yayılımı gibi ağır işler yapmaktadırlar.

Dünyanın en büyük iş makinası Almanyada bulunmaktadır. Krupp adındanki firma madencilik ve yol kesme işlerinde kullanılmak üzere Bagger 288 adında devasa bir iş makinası yaptı. Bu iş makinasının tam 45.54 ton ağırlığı bulunmaktadır.

Ülkemizde bu kadar büyük bir iş makinası bulunmasada saydığım diğer iş makinalarının güvenliğide çok öenmlidir. Zira bu iş makinaları çok ağır işleri yaptıkları için her hangi bir kazaya sebebiyet vermemelidir. Bu makinalar çok ağır oldukları için kaza sırasında kazayı önlemek imkansız olabilir. Bu nedenle İş makinaları periyodik kontrol yapılmalıdır. Özellikle akredite olmuş periyodik kontrol yapan firmalar aracılığı ile kontrollerinizi yapınız.

Yönetmelik

Bu Yönetmelik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanları

  • 2.2.1. Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.
  • 2.2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.
  • 2.2.3. Madde 2.1.1.’de belirtilen kriterler saklı kalmak kaydı ile bir kısım kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri Tablo: 2’de belirtilmiştir.

Devamı

Caraskal, kısaca anlatmak gerekirse az bir insan enerjisi ile ağır yükleri kolay kaldırabilen zincirli kaldırma ekipmanına denir. Yani bir tonluk bir yükü zincirler yardımı ile kaldırmaya yarar.

Merkezi olarak etrafında dönen makaraya bağlı sabit ve hareketli makaralara caraskal denir. Kaldrıma iletme ekipmanı olan caraskalların bakımları kolay ve küçük olması ile kullanımı yaygındır. Caraskallar mekanik ve elektrikli olmak üzere iki çeşittir.

Mekanik Caraskal: İnsan gücü ile manuel olarak ağır yükleri kaldırabilen ekipmanlardır.

Elektrikli Caraskal: Adından da anlaşılacağı gibi elektrikle çalışan ve her hangi bir kol gücü istemeyen kaldırma iletme ekipmanıdır.

Bu caraskalların kontrolleride çok önemlidir. Zira can ve mal kaybına yol açar. Ancak kaldırma iletme ekipmanı caraskalın periyodik kontrol yapılması durumunda her hangi bir kazanın önüne geçer. Kazalar bildiğiniz gibi anlık bir şekilde yaşanır. Sizde akredite olmuş kuruluşumuza periyodik kontrol yaptırarak kazaların önüne geçmiş olursunuz.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanları

  • 2.2.1. Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.
  • 2.2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.
  • 2.2.3. Madde 2.1.1.’de belirtilen kriterler saklı kalmak kaydı ile bir kısım kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri Tablo: 2’de belirtilmiştir.

TSE Standartları

Periyodik Kontroller: TS 11421, IS 3832 :2005 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

Caraskal Periyodik Kontrol

Femko bünyesindeki kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.

Devamı

Kule vinç inşaat şantiyelerinde sabit ve hareketli bir taşıyıcı üzerinde ağır yükleri yatak ve dikey olarak taşıyan makinedir. Tamamen çelikten yapılan bu vinçler genelde sabit olarak kullanılır.

Kule vinçler bina yükseldikçe kule vinç de onunla beraber yükselir. Vincin yükseltilmesi ise şöyle: Kule vinçler yükseltilmek istendiğinde orta kısmında bulunan ek yeri ortadan ayrılır. Daha sonra açılan yeni boşluğa dışarıdan getirilen ek parça yerleştirilir. Bu vinçler genel olarak 1.5 tona kadar yükleri taşıyabilirler. En altta ise 6 tona kadar yük taşırlar. Kule vincin en büyük riski ise 50 km hıza ulaşan rüzgarlarda çalıştırılmamalıdır.

Kule vinçleri bir çok yerli Türk firmasıda yapmaktadır. Bu vinçlerin mobil olanlarıda mevcuttur. Beon zemine oturtturulan bu vinçler denge bom’ları yerleştirilerek çalıştırılır. Bu vinçlerin güvenliği ise son derece önemlidir. Kule vinçlerin Akredite olmuş kuruluşlar da bulunan mühendisler tarafından periyodik kontrol yapılması gereklidir. Bu periyodik kontrolleri yönetmeliğe uygun olarak yapılmalıdır.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir. TS 10116, TS ISO 9927-1, TS ISO 4309, TS ISO 8566-5, TS ISO 12480-1 standartlarında ifade edilen ve belirtilen kriterlere uygun vinç kontrolleri yapılmaktadır.

Kule Vinç Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

Hidrolik asansörlerin periyodik kontrol edilmesinden önce hidrolik asansör nedir? nasıl çalışır? yakından bakalım. Hareket edebilmek için mekanik enerjiyi sıvılar yardımı ile çalıştıran sisteme hidrolik sistem denir. Hidrolik sistemlerin en büyük avantajı daha az güç ve enerji harcar. Böylelikle sıkça da tercih edilirler.

Hidrolik asansörlerin nasıl çalıştığına bakalım şimdi. Hidrolik sistemi yağın pistonu tahrik ederek yani sıvı basıncı ile iterek pistonları çalıştırması ile çalışır. Hidrolik asansör çeşitleri ise şöyledir; Hava, hidrolik ve hidrolik araç, insan, palet, döner, platform, küçük hidrolik asansör çeşitleri bulunmaktadır. Hidrolik asansörlerin en büyük özelliklerinden bir tanesi pistonların aşağı ve yukarı inip çıkmalarında enerji harcamazlar.

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği

Yönetmeliğin amacı; insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere işletme, bakım, periyodik kontrol, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi, denetim, garanti ve satış sonrası hizmet şartları ile uyulması gereken kuralları belirlemektir.

Bu Yönetmelik; 3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununa, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununa, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa ve 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

Hidrolik Asansör Periyodik Kontrol

Femko, Bu Yönetmelik çerçevesinde, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak amacıyla, binalarınızda bulunan tüm hidrolik asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Devamı

Elektrik iç tesisatı bir binada veya evde bulunan tüm elektrik cihazlarının bağlandığı sisteme denir. Bu sistemde anahtar, sigorta, priz gibi elektrik malzemeleri bulunmaktadır.

Yönetmelik elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar; elektrik enerjisinin üretilmesine ve dağıtılmasına dair yapı içindeki tesisleri kapsamaz. Aşağıdaki elektrik tesisleri elektrik iç tesisi sayılır.

  • a) ( Değişik fıkra: RG 12/07/1998- 23400) Sürekli elektrik tesisleri:
    Yapıların yada kümelerinin içinde, bitişiğinde yada bu yapılara ek olarak bunların dışında sürekli kullanılmak için kurulan asansör tesisleri dışındaki alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Yapıların iç aydınlatma, kuvvet, alçak gerilim kompanzasyon tesisleri, çağırma, alarm, arama, yıldırımlık, akü, doğrultmaç (redresör) hoparlör, anten, telefon ve televizyon tesisleriyle, bu yapıların bahçe aydınlatma tesisleri ve yukarıda açıklanan tesislerin dışarıda kurulan bölümleri sürekli tesis sayılır.
  • b) ( Değişik fıkra: RG 25/10/1996- 22798) Tesisi yaptıran kimsenin arazisi ile sınırlı enerji nakil hattı içermeyen, bağımsız alçak gerilimli elektrik tesisleri (bir ev, bağ veya bahçenin yalnızca kendi gereksinimlerini karşılamak için tahsis edilecek motopomp tesisi ve benzeri tesisler)
  • c)Geçici elektrik tesisleri: Geçici elektrik tesisleri yukarıda (a) ve (b) madde bölümlerinde açıklanan tesislere bağlanmış olan yapıların içinde yada dışında, sürekli tesisin işletmeye açılmasına kadar kullanılmak için geçici olarak kurulan ve sürekli olarak kullanılmayan alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Lunapark, panayır gibi tesisler ve şantiyeler geçici tesis sayılır.

Elektrik İç Tesisat Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip mühendis kadrosu tarafından yapılan elektrik iç tesisat ölçüm ve kontrolleri, cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Devamı

Katodik koruma metalleri korozyon’dan korumak için kullanılan en etkili yöntemdir. Metallerin iletim ve dağıtımdaki büyük etkisi nedeniyle çok kullanılan metallerin korunması gerekir. Metaller genelde korozyona uğrar yani halk dilinde paslanma anlamına gelmektedir. Metalleri korozyondan önlemek için katodik koruma yapılır.

Fransızcadan gelen korozyon kelimesi paslanarak aşınır ve sonrasında çürüyerek zamanla kaybolur. Bu korozyon genelde su ve kimyasal maddeler ile temas ettiğinde oluşur. Metallerde korozyonu önlemek için katodik koruma yöntemi kullanılır. Bu koruma yönteminin ise kontrolleri yapılmaktadır. Akredite olmuş firmalar tarafından yapılan periyodik kontroller sayesinde katodik koruma daha verimli çalışarak metalleri korozyondan önler. Periyodik kontrol edilen katodik sistemler daha veerimli çalışır.

Korozyona Karşı Koruma

İşletme doğru akımları, çıkan doğru akımın akım yoğunluğu, metal koparması sonucu topraklayıcıları ve böylece bunların etkilerini bozmayacak bir büyüklükte topraklayıcı üzerinden geçirilmelidir. Madde oluşumu ile korozyon zararlarını önlemek için, topraklama toplama iletkenlerine, elektrokimyasal olarak uygun olmayan topraklayıcıların bağlanmaması gerekir.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Katodik Koruma Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılan katodik koruma ve elektriksel teknik ekipmanların periyodik ölçüm ve kontrolleri, bu cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Devamı

Topraklama elektrik ile çalışan cihazların güvenliği için kullanılmaktadır. Herhangi bir kaçak oluşması durumlarına karşı topraklama hattı yardımıyla elektrik kaçağı topraklama hattı ile toprağa veriliyor. Böylelikle topraklama ile her hangi bir çarpılmaya veya yangınlara karşı güvenliğimizi alır.

Dünyadaki tüm elektrik sistemleri topraklama kullanırlar. Elektrik hattı veya tesisi ne kadar büyük olursa olsun topraklama hattını kullanırlar. Toprak sonsuz büyüklükte bir iletkendir. Yıldırım düşmelerini dahi toprak içine alır. Arabadan indiğinizde kapıyı kapatırken elektrik çarpar bu vücudunuzda bulunan elektrikten kaynaklanır çıplak ayakla toprak ta ortalama 1 dakika yada daha fazla dolaşırsanız vücudunuzdaki elektrik toprağa boşalacaktır. Kaçak elektrikte böyle bir şey fazla elektrik toprağa atılır.

Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği

Bu Yönetmelik esas itibariyle, frekansı 100 Hz’in altındaki alternatif akım (a.a.) ve doğru akım (d.a.) elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar.

  • Özelliklerinin farklı olması nedeniyle, yüksek gerilimli elektrik kuvvetli akım tesislerine ve alçak gerilimli elektrik tesislerine ilişkin topraklama kuralları ile bilgi işlem ve iletişim donanımlarının topraklanmasına ilişkin kurallar ayrı bölümler halinde verilmiştir.
  • Elektrikle işleyen taşıtlara ilişkin besleme hatları, bu Yönetmeliğin kapsamına girmez.
  • Bu Yönetmeliğin Ek’leri ve ilgili Türk Standartları bu Yönetmeliğin tamamlayıcı ekidir. Yönetmelikte olmayan hükümler için EN, HD, IEC ve VDE gibi standartlar göz önüne alınır. Çelişmeler durumunda sıralamaya göre öncelik verilir.
  • Herhangi bir tesisin bu Yönetmeliğin kapsamına girip girmeyeceği konusunda bir kararsızlık ortaya çıkarsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu konuda vereceği karar geçerlidir.

Topraklama Ölçüm Raporu

Femko, bir kurumda veya bir tesisteki elektrik tesisatının periyodik kontrolünü yaparak o kurumun ve tesisindeki elektrik cihazların topraklamaya uygun olup olmadığını firmaya raporlar. Akredite olan firmamız tüm ölçüm ve testlerini Elektrik tesislerinde topraklama yönetmeliğine göre yapmaktadır. Yapılan testler ve ölçümler aşağıdadır.

  • Göz ile muayene,
  • Koruma iletkenlerinin, ana ve tamamlayıcı potansiyel dengeleme iletkenleri bağlantılarının sürekliliğinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
  • Elektrik tesisinin yalıtım direncinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
  • Toprak özdirencinin ölçülmesi,
  • Topraklama direncinin ölçülmesi,
  • Beslemenin otomatik olarak kesilip kesilmediğinin denetlenmesi,
  • Çevrim empedansının kontrolü,
  • Hata akımı koruma düzeninin kontrolü şeklinde sıralanmaktadır.

Topraklama Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılan elektriksel ve teknik ekipmanların periyodik ölçüm ve kontrolleri, bu cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Devamı

Elektrik panosu tüm elektrik sisteminin kontrol edildiği ve elektriğin dağıtıldığı yere elektrik panosu denir. Bu elektrikli cihazlar binaya veya tesise gelen elektriği kontrol etmeye ve dağıtmaya yarar.

Pano içerisinde bulunan sigortalar, sayaçlar, otomatik kesici, röle, zil trafosu, kontaktör gibi elektrik cihazlarının bulunduğu elektik panosunun kontrolleri yapılmalıdır. Zira elektrik tehlikeli ve şakası olmayan bir sistemdir. En ufak hata can ve mal kaybına yol açabilir.

Bu nedenle kazalara yer vermemek için elektrik panosunun periyodik kontrolleri yapılması gerekmektedir. Kontrollerinizi mutlaka akredite olmuş firmalara yaptırmalısınız. Türkak tarafından onaylanmış belgelendirme kuruluşları sizlere en iyi hizmeti verir.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelik elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar; elektrik enerjisinin üretilmesine ve dağıtılmasına dair yapı içindeki tesisleri kapsamaz. Aşağıdaki elektrik tesisleri elektrik iç tesisi sayılır.

  • a) ( Değişik fıkra: RG 12/07/1998- 23400) Sürekli elektrik tesisleri: Yapıların yada kümelerinin içinde, bitişiğinde yada bu yapılara ek olarak bunların dışında sürekli kullanılmak için kurulan asansör tesisleri dışındaki alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Yapıların iç aydınlatma, kuvvet, alçak gerilim kompanzasyon tesisleri, çağırma, alarm, arama, yıldırımlık, akü, doğrultmaç (redresör) hoparlör, anten, telefon ve televizyon tesisleriyle, bu yapıların bahçe aydınlatma tesisleri ve yukarıda açıklanan tesislerin dışarıda kurulan bölümleri sürekli tesis sayılır.
  • b) ( Değişik fıkra: RG 25/10/1996- 22798) Tesisi yaptıran kimsenin arazisi ile sınırlı enerji nakil hattı içermeyen, bağımsız alçak gerilimli elektrik tesisleri (bir ev, bağ veya bahçenin yalnızca kendi gereksinimlerini karşılamak için tahsis edilecek motopomp tesisi ve benzeri tesisler)
  • c) Geçici elektrik tesisleri: Geçici elektrik tesisleri yukarıda (a) ve (b) madde bölümlerinde açıklanan tesislere bağlanmış olan yapıların içinde yada dışında, sürekli tesisin işletmeye açılmasına kadar kullanılmak için geçici olarak kurulan ve sürekli olarak kullanılmayan alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Lunapark, panayır gibi tesisler ve şantiyeler geçici tesis sayılır.

Periyodik Kontrol Kriterleri

21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 ve TS EN 62305-3 standartlarında belirtilen hususlara göre yapılır.

Elektrik Pano Testi ve Periyodik Kontrolü

Femko, alanında deneyimli mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Elektriksel Güvenlik Testleri, Elektrik Pano Testleri, Tesisat Kontrolleri gibi işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.

Devamı

Hidrofor su basıncının düşük olduğu yerlerde basıncı yükseltmek için kullanılan sisteme Hidrofor denir. Bu sistemde otomatik pompalama yapan basınç deposu yerleştirilir. Yerleştirilen bu basınç deposu sayesinde şebeke suyunun yetersiz kaldığı yerlerde binadaki suyun basıncını arttırır. Tesisat sistemi kurulduktan sonra hidrofor deposu hava yardımıyla suyu iterek yani basınç vererek daha hızlı gitmesini sağlar.

Doğru hidroforu kullanmak hem konforunuzu arttırır, hem de ileri de karşılaşılabileceğiniz sorunları azaltır. Hidrofor seçimi yapmadan önce hidrofor pompasının kapasitesi belirlenmelidir. Hem de aldıktan sonra periyodik kontrolü yapılmalıdır.

Hidrofor Çeşitleri

  • Otomatik hava şarjlı hidroforlar
  • Hava kompresörlü hidroforlar
  • Membranlı basınç dengeleme tanklı hidroforlar

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Basınçlı Ekipmanların Uygunluk Beyanı

  • İmalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin adı ve adresi,
  • Basınçlı ekipmanın veya donanımın tanımlaması,
  • İzlenen uygunluk değerlendirme yöntemi,
  • Donanımlarda, donanımı oluşturan basınçlı ekipmanın tanımlaması ve izlenilen uygunluk değerlendirme yöntemi,
  • Denetimi yapan onaylanmış kuruluşun adı ve adresi,
  • Duruma göre, AT tip inceleme sertifikasına, AT tasarım inceleme sertifikasına veya AT uygunluk sertifikasına atıflar,
  • İmalatçının kalite güvence sistemini izleyen onaylanmış kuruluşun adı ve adresi,
  • Uygulanan uyumlaştırılmış standartlara atıflar,
  • Kullanılan diğer teknik standart ve ayrıntılar,
  • İmalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin yasal bağlayıcı imza yetkilisinin ayrıntıları.

Standartları

Hidrofor Kontrolleri, TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Devamı

Hava tankı kompresör’ün kapasitesini aştığı durumlarda devreye giren basınçlı ekipman’a denir. Hava tankı kompresör çıkışında bulunan basınç dalgalarını absorbe eder. Hava tankı yüksek basıncı düzgün bir şekilde çıkışını sağlar. Hava deposunun konumu genellikle soğuk yerler olmalıdır.

Hava deposu’nun bir başka özelliği nemin yoğunlaşmasının sağlaması ve yoğunlaşan su buharının boşaltılmasını sağlar. Güvenliğin ön planda olduğu hava tanklarının kontrolleride yapılmalıdır. Tank periyodik kontrol için basınç testi yapılmalıdır.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

TSE Standartları

TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak standartlarda süre belirtilmemiş ise periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

  • (2) Seyyar veya sabit kompresör hava tankları ile basınçlı hava ihtiva eden her türlü kap ve bunların sabit donanımı.
  • (3) Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.

Tank Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Devamı

İçinde biriktirdiği basınçlı havayı motoru yardımıyla dışarı yüksek basınçta çıkartan makina’ya kompresör denir. Kısacası dışarıdan aldığı havayı  tekrar dışarı doğru basınçlı bir şekilde çıkartır.

Kompresörler arızalandıklarında çalışamazlar. Kompresörün stabil bir şekilde çalışması önemlidir en ufak arıza olmamalıdır. Arızanın hemen giderilmesi gerekir. Bu arızalar olmadan önce periyodik kontrolünün yapılması gerekir. Pistonlu, vidalı, merkezkaç, eksenel, jet, hidrolik, gaz, buhar ve dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Bu Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları  kapsar.

Kompresör Periyodik Kontrol Standartları

TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Periyodik Kontrol Süresi

Kompresörlerin periyodik kontrolü standartlarda belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır. Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.

Kompresör Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Devamı

Kalorifer kazanı ısıyı kazanda üreterek belirli noktalara tesisat yolu ile dağıtan sisteme denir. Kalorifer kazanları otomatik ve manuel kazanlar olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Kalorifer kazanları kömürle çalışsa da isteğe göre sıvı ve gaz yakıt ile de kullanılanları vardır.

Kalorifer kazanı ısınan suyu binalardaki kalorifer peteklerine aktararak binalarda bulunan evleri ısıtmaktadır. Petekte soğuyan su tekrar kalorifer kazanına giderek burada ısınır ve tekrar binalara giderek ısınmasını sağlar. Yani su bina ve kazan arasında ısınarak devri daim yaparak binayı ısıtır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde bildirildiği gibi buhar ve sıcak su jeneratörleri, buhar ve sıcak su kazanları, kızdırıcılar ve tekrar kızdırıcılar, atık ısı kazanları, atık yakma kazanları, elektrot veya daldırma türü elektrikle ısıtılan kazanlar, basınçlı pişiriciler, örneğin: Aksesuarları ile birlikte ve uygulanabildiği yere  besleme suyu hazırlama ve yakıt temin  sistemleri gibi.

Standartlar

  • Sıcak su kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Buhar kazanı Kontrolleri; TS 2025 ve TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Kızgın yağ kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği bu kontroller sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmaktadır.

Devamı

Kaldırma platformu farklı ağırlıkta yükleri yukarıya kaldırmaya yarayan makina’ya denir. Bu kaldırma platformu yüklerin haricinde yüksekte işi olanlar için iskele kurmadan bu platformu kullanarak çalışabilirler. Ülkemizde bir çok firmada kaldırma platformu üretimi yapmaktadırlar. Bu kaldırma platformları sabit ve hareketli çeşitleri de bulunmaktadır.

Kullanım Alanları

Kaldırma platformu genellikle Tedaş Müesseseleri, Sanayi Kuruluşları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Devlet Hava Meydanları, Rafineri ve Petrol Tesisleri, Belediyeler, İtfaiye Teşkilatı, Reklam ve Temizlik Firmaları, Tersaneler, İnşaat ve Boya Firmaları, Çelik Konstrüksiyon Firmaları, Klima & Havalandırma Firmaları & Aydınlatma Elektrik Tesisat Firmaları, İnşaat Firmalarında kullanılır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Periyodik Kontrol Süresi

Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.

TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM 9.751, FEM 9.752, FEM 9.755 ve FEM 9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda belirtilmemişse periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Kaldırma Platformu Periyodik Kontrolü

Femko, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit edebilecek unsurların bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması ve bu istenmeyen sonuçların oluşmaması için sizlere hizmetlerini sunmaktadır.

Devamı

Forklift ağır yükleri kaldıran ve bu yükleri bir kamyona, tır’a veya bir rafa taşıyan iş makinasına denir. Forklift genel olarak tahta paletlerin üzerine konulmuş yükleri önündeki büyük iki ayaklı çatala benzeyen demirlerle yukarı kaldırıp yükleri depoya istiflemek için kullanılır.

Forkliftlerin yakıt türlerine baktığımızda arabalar gibi dizel, benzin ve LPG ile çalıştıklarını görüyoruz. Ayrıca kapalı alanlarda daha güvenli olması nedeniyle elektrikle çalışanları da vardır. Bu makinaları genelde depolarda görebilirsiniz.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Üzerinde bir veya daha fazla çalışanın bulunduğu forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için;

  • a) Sürücü için kabin bulunur veya
  • b) Forklift devrilmeyecek yapıda olur veya
  • c) Forkliftin devrilmesi halinde, yer ile forkliftin belirli kısımları arasında taşınan çalışanlar için, yeterli açıklık kalmasını sağlayacak yapıda veya
  • ç) Forklift, devrilmesi halinde sürücünün forkliftin parçaları tarafından ezilmesini önleyecek yapıda olur.

Periyodik Kontrol Süresi

Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarına uygun olarak aksi belirtilmediği sürede belirtilen kriterlerde yılda 1 defa yapılır.

Forklift Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği forklift muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

Vinç büyük ve ağır yükleri kaldırabilen makinadır. Kaldırdığı yükleri bölgesinde bulunan yerlere koyabilir. Vinçler elektrikli veya hidrolik vinçler olarak adlandırılır.

Genel olarak büyük inşaatlarda yüksek yerlere ağır yükleri kaldırmada, büyük kamyon gibi devrilen arabaları kaldırmada kullanılmaktadırlar. Ayrıca bu vinçleri tershanelerde de görebiliriz. Ağır yükleri taşımak ta olan vinçler her hangi bir yükü farklı bir yere de taşıyabilir. İlk olarak romalılar tarafından bulunan vinçlerin bir çok çeşidi de bulunmaktadır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar.

Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir.

Periyodik Kontrol Süresi

Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM  9.751, FEM  9.752,   FEM  9.755 ve FEM  9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda aksi belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır.

Vinç Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı