Kalorifer kazanı ısıyı kazanda üreterek belirli noktalara tesisat yolu ile dağıtan sisteme denir. Kalorifer kazanları otomatik ve manuel kazanlar olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Kalorifer kazanları kömürle çalışsa da isteğe göre sıvı ve gaz yakıt ile de kullanılanları vardır.

Kalorifer kazanı ısınan suyu binalardaki kalorifer peteklerine aktararak binalarda bulunan evleri ısıtmaktadır. Petekte soğuyan su tekrar kalorifer kazanına giderek burada ısınır ve tekrar binalara giderek ısınmasını sağlar. Yani su bina ve kazan arasında ısınarak devri daim yaparak binayı ısıtır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde bildirildiği gibi buhar ve sıcak su jeneratörleri, buhar ve sıcak su kazanları, kızdırıcılar ve tekrar kızdırıcılar, atık ısı kazanları, atık yakma kazanları, elektrot veya daldırma türü elektrikle ısıtılan kazanlar, basınçlı pişiriciler, örneğin: Aksesuarları ile birlikte ve uygulanabildiği yere  besleme suyu hazırlama ve yakıt temin  sistemleri gibi.

Standartlar

  • Sıcak su kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Buhar kazanı Kontrolleri; TS 2025 ve TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Kızgın yağ kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği bu kontroller sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmaktadır.

Devamı

Araç kaldırma lifti adından da anlaşılacağı gibi arabaları bir insan boyu mesafeye kadar kaldırabilen araca denir. Arabaların alt tarafında bulunan arızaları gidermek için aracı yukarı doğru kaldırarak daha rahat bir iş kolaylığı sağlar.

Araç kaldırma liftleri genellikle araba servisleri ve oto tamircilerinde yani sanayilerde sıkça kullanılmaktadır. Araç kaldırma liftleri ağırlıklara göre 3 ton ve üzeri ağırlıkları dahi kaldırabilir. Bu kaldırma makinalarının güvenliği ise çok önemlidir. Her hangi bir arızada can kaybına neden olabilir. Bu nedenle bu kaldırma liftlerinin periyodik kontrolü yapılması çok önemlidir.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Standartları

TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

Periyodik Kontrol Süresi

İşletmenizde bulunan tüm araç kaldırma lifti ve servis liftlerinin periyodik kontrol süresi yukarıdaki standartlara göre 1 yıldır.

Araç Kaldırma Lifti Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği araç kaldırma liftlerinin ve servis liftlerinin muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

Transpalet hidrolik sistemle çalışan yük taşıma aracıdır. Bu kaldırma aracı insanlar tarafından kol yardımıyla aşağı yukarı yaparak kaldırmaya ve yükleri taşıyarak istenilen yere indirmeye yaramaktadır. Bu kaldırma araçlarını küçük iş yerlerinde dahi görebilirsiniz.

Transpalet genelde bu küçük boyutta olanları tercih edilir. Birde büyük depolama alanına sahip yerlerde elektrikli transpaletler tercih edilmektedir. Transpaletler genel olarak yük taşıma amaçlıdır.

Yönetmelik

Kaldırma iletme makinaları transpalet yönetmeliğinin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Kontrol Süresi

Transpaletler TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak aksi belirtilmediği sürece transpalet periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Transpalet Periyodik Kontrol

Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği transpalet, istif makinası vb. ekipmanların muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

Kaldırma platformu farklı ağırlıkta yükleri yukarıya kaldırmaya yarayan makina’ya denir. Bu kaldırma platformu yüklerin haricinde yüksekte işi olanlar için iskele kurmadan bu platformu kullanarak çalışabilirler. Ülkemizde bir çok firmada kaldırma platformu üretimi yapmaktadırlar. Bu kaldırma platformları sabit ve hareketli çeşitleri de bulunmaktadır.

Kullanım Alanları

Kaldırma platformu genellikle Tedaş Müesseseleri, Sanayi Kuruluşları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Devlet Hava Meydanları, Rafineri ve Petrol Tesisleri, Belediyeler, İtfaiye Teşkilatı, Reklam ve Temizlik Firmaları, Tersaneler, İnşaat ve Boya Firmaları, Çelik Konstrüksiyon Firmaları, Klima & Havalandırma Firmaları & Aydınlatma Elektrik Tesisat Firmaları, İnşaat Firmalarında kullanılır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Periyodik Kontrol Süresi

Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.

TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM 9.751, FEM 9.752, FEM 9.755 ve FEM 9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda belirtilmemişse periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Kaldırma Platformu Periyodik Kontrolü

Femko, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit edebilecek unsurların bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması ve bu istenmeyen sonuçların oluşmaması için sizlere hizmetlerini sunmaktadır.

Devamı

Forklift ağır yükleri kaldıran ve bu yükleri bir kamyona, tır’a veya bir rafa taşıyan iş makinasına denir. Forklift genel olarak tahta paletlerin üzerine konulmuş yükleri önündeki büyük iki ayaklı çatala benzeyen demirlerle yukarı kaldırıp yükleri depoya istiflemek için kullanılır.

Forkliftlerin yakıt türlerine baktığımızda arabalar gibi dizel, benzin ve LPG ile çalıştıklarını görüyoruz. Ayrıca kapalı alanlarda daha güvenli olması nedeniyle elektrikle çalışanları da vardır. Bu makinaları genelde depolarda görebilirsiniz.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Üzerinde bir veya daha fazla çalışanın bulunduğu forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için;

  • a) Sürücü için kabin bulunur veya
  • b) Forklift devrilmeyecek yapıda olur veya
  • c) Forkliftin devrilmesi halinde, yer ile forkliftin belirli kısımları arasında taşınan çalışanlar için, yeterli açıklık kalmasını sağlayacak yapıda veya
  • ç) Forklift, devrilmesi halinde sürücünün forkliftin parçaları tarafından ezilmesini önleyecek yapıda olur.

Periyodik Kontrol Süresi

Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarına uygun olarak aksi belirtilmediği sürede belirtilen kriterlerde yılda 1 defa yapılır.

Forklift Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği forklift muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

Vinç büyük ve ağır yükleri kaldırabilen makinadır. Kaldırdığı yükleri bölgesinde bulunan yerlere koyabilir. Vinçler elektrikli veya hidrolik vinçler olarak adlandırılır.

Genel olarak büyük inşaatlarda yüksek yerlere ağır yükleri kaldırmada, büyük kamyon gibi devrilen arabaları kaldırmada kullanılmaktadırlar. Ayrıca bu vinçleri tershanelerde de görebiliriz. Ağır yükleri taşımak ta olan vinçler her hangi bir yükü farklı bir yere de taşıyabilir. İlk olarak romalılar tarafından bulunan vinçlerin bir çok çeşidi de bulunmaktadır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar.

Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir.

Periyodik Kontrol Süresi

Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM  9.751, FEM  9.752,   FEM  9.755 ve FEM  9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda aksi belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır.

Vinç Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı