Kapalı alanlarda hava akışını sağlamak ve pis havayı dışarı atmaya yarayan sisteme havalandırma tesisatı denir.

Havalandırma sistemleri içerideki temiz havanın devamlı olarak tazelenmesini sağlar. Ayrıca sıcaklık ve nemin korunmasında da yardımcı olur. Taze havanın temizlenmesinin en büyük artısı içeride oluşan patlama riski bulunan pis havayı dışarı atmasıdır. Ortamda yayılan pis kokunun ve tehlikeli havanın dışarı atılması iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir. Havalandırma sistemleri tünellerde, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde ve en önemlisi madenlerde kullanılmaktadırlar. Özellikle madende oluşan kirli ve tehlikeli havayı dışarı atmakta kullanılır.

Yönetmelik

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği ve buna bağlı Resmi Gazete 28628 sayılı 25.04.2013 tarihinde yayınlanan ‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ gereği Havalandırma tesisatlarının periyodik kontrolleri zorunludur.

2.3. Tesisatlar

  • 2.3.1. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır.
  • 2.3.2. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ile akümülatör ve transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatın periyodik kontrolleri elektrik mühendisleri, (Ek ibare:RG-23/7/2016-29779) (2) elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
  • 2.3.3. Elektrik dışında kalan diğer tesisatın periyodik kontrolleri makine mühendisleri, (Ek ibare:RG-23/7/2016-29779) (2) makine ve metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
  • 2.3.4 (Değişik ibare:RG-23/7/2016-29779) Madde 2.3.1.’de belirtilen kriterler saklı kalmak kaydı ile bir kısım tesisatın standartlarda aksi belirtilmemiş ise periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Devamı

Katodik koruma metalleri korozyona uğramasını önleyen bir koruma şeklidir. Metaller genellikle hava, su ve toprak ile temas ettiğinde korozyona uğrarlar. Korozyona uğramaması için katodik koruma yapılır. Koruması yapılan sistemin ise yönetmelikte belirtile nstandartlara göre periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

Genel olarak petrol sondaj sahasında ve gemilerde kullanılan katodik koruma metalin paslanmasını ve zayıflamasını önler. Katodik koruma günümüzde hem ekonomik hemde etkili bir korumadır. Elektriksel bir sistem olan katodik koruma elektrоkіmyasal hüсreden ѕafi tek akım gеçtiğindе anotta pаslаnmа reаksiyоnu, katotta buna eşdeğer оlacak şеkildе rеdüksiyon rеaksiуonu yürür. Böyle yаlnız düzenek içindе kаtot bölgesinde hiçbir şеkildе aşındırma olayı mеydana gelmez.

Femko, uzman mühendisleri ve teknik elemanları ile aşağıda belirtilen alanlarda katodik koruma muayeneleri ve ölçümleri gerçekleştirmektedir.

  • Boru hatları: doğal gaz, deniz dibi, atık su, içme suyu, petrol ve benzeri boru hatları
  • Deniz araçları: gemiler, deniz otobüsleri, yatlar, feribotlar, denizaltılar, şamandıralar, liman, kazık ayakları, platformlar, iskele ve benzeri deniz araçları
  • Tanklar: Yer altı LPG ve akaryakıt, yer üstü akaryakıt tankları, içme su depolama tankları, atık su tankları ve benzeri tanklar
  • Su sistemleri: termosifonlar, soğutma ve ısıtma sistemleri, buhar kazanları, boiler tankları ve benzeri su sistemleri

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm katodik koruma ölçümleri ve diğer elektriksel ölçümlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Devamı

Konveyör yükleri ve malzemeleri yerden veya havadan otomatik olarak devamlı taşıyan sisteme denir. Knveyör bant sisteminin mekanizması devamlı olarak hareket etmektedir. Kullanım alanları ise devamlı olarak çalışılan işlerin hızlı ilerlemesini sağlayan yerlerdir. Örnek vermek gerekirse;

  • Hava alanları (bagaj taşıma).
  • Silolarda tahıl taşıma.
  • Maden ocaklarında kömür taşıma.
  • Maden ocaklarında filizleri nakletme.
  • Gıda ambalajı ve üretimi yapan yerlerde.
  • Otomasyon sisteminin kullanıldığı her yer.

Konveyörler hareket edebilmesi için; Kablolar, zincirler, motorla çalışan kayışlar, insan gücü hayvan veya titreşimler hareket ettirilebilir. Konveyörlerin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Konveyör çeşitleri aşağıdadır.

Bantlı Konveyör: Motor ile hareket ettirilen kauçuk, branda, çelik ve tel örgüden yapılmış bantlardır. Bant sistemi her yerde vardır. Yürüyen merdivenler bagaj taşıma bantları ise bunlara birer örnektir. Bantlı konveyörlerde makaraların iki görevi vardır.

  1. Malzemeyi taşıyan banda veya dönüş kolunda boş banda mesnetlik etmek.
  2. Gerektiği zaman banda oluk şeklinde bir form vermektir.

Eğimli konveyör: Yer çekimi kuvvetinden yararlanan bu sistemde rulmanlı yataklarla yataklanmış sıralı rulo ile ittirilerek kullanılır. Silindirleri çelik, alüminyum ve plastiktir.

Zincirli konveyör: Zincir yardımı ile yük taşıyan konveyördür.

Havalı pnömatik konveyör: Tane ve toz ile dökülebilen yükleri taşıyan sistemdir.

Titreşimli konveyör: Elektriksel veya mekaniksel yolla sağlayan sistemler vasıtası ile taşıyan sistemdir.

Vidalı konveyör: Helis biçimli bir vidanın, bir boru veya kovan içinde dönmesiyle dişleri arasındaki malzeme hareket ettirilen sisteme denir.

Yönetmelik

Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

  • 2.1.9. (Ek:RG-10/3/2015-29291)1 Bant konveyörler antistatik ve alev yürütmez özellikte olmalı; ısınmayı veya tutuşmayı tespit etmek üzere sensörler ve ortaya çıkabilecek herhangi bir yangının ilerlemesini durduracak sıklıkta soğutma/söndürme sistemi ile donatılmalıdır.
  • 9.3. Konveyörlerin tehlikeli kısımları, özellikle baş ve kuyruk tamburları, uygun ve güvenlikli bir koruyucu altında bulundurulur. Konveyörlerin eğimi, konveyörler üzerinde taşınan madde veya malzemenin kayması sonucu tehlike meydana getirebilecek derecedeyse, bu tehlikeyi önleyecek özel tedbirler alınır.
  • 9.4. Konveyörler, makiniste işaret vermek üzere işaretleşme araçlarıyla veya herhangi bir noktada durdurabilecek bir düzenle donatılır. Bu araçlar çalışırken bir sorumlunun sürekli gözetimi altında bulundurulur.

Konveyör Bant Sistemi Periyodik Kontrol Raporu

Uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı

Topraklama elektrik ile çalışan cihazların güvenliği için kullanılmaktadır. Herhangi bir kaçak oluşması durumlarına karşı topraklama hattı yardımıyla elektrik kaçağı topraklama hattı ile toprağa veriliyor. Böylelikle topraklama ile her hangi bir çarpılmaya veya yangınlara karşı güvenliğimizi alır.

Dünyadaki tüm elektrik sistemleri topraklama kullanırlar. Elektrik hattı veya tesisi ne kadar büyük olursa olsun topraklama hattını kullanırlar. Toprak sonsuz büyüklükte bir iletkendir. Yıldırım düşmelerini dahi toprak içine alır. Arabadan indiğinizde kapıyı kapatırken elektrik çarpar bu vücudunuzda bulunan elektrikten kaynaklanır çıplak ayakla toprak ta ortalama 1 dakika yada daha fazla dolaşırsanız vücudunuzdaki elektrik toprağa boşalacaktır. Kaçak elektrikte böyle bir şey fazla elektrik toprağa atılır.

Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği

Bu Yönetmelik esas itibariyle, frekansı 100 Hz’in altındaki alternatif akım (a.a.) ve doğru akım (d.a.) elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar.

  • Özelliklerinin farklı olması nedeniyle, yüksek gerilimli elektrik kuvvetli akım tesislerine ve alçak gerilimli elektrik tesislerine ilişkin topraklama kuralları ile bilgi işlem ve iletişim donanımlarının topraklanmasına ilişkin kurallar ayrı bölümler halinde verilmiştir.
  • Elektrikle işleyen taşıtlara ilişkin besleme hatları, bu Yönetmeliğin kapsamına girmez.
  • Bu Yönetmeliğin Ek’leri ve ilgili Türk Standartları bu Yönetmeliğin tamamlayıcı ekidir. Yönetmelikte olmayan hükümler için EN, HD, IEC ve VDE gibi standartlar göz önüne alınır. Çelişmeler durumunda sıralamaya göre öncelik verilir.
  • Herhangi bir tesisin bu Yönetmeliğin kapsamına girip girmeyeceği konusunda bir kararsızlık ortaya çıkarsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu konuda vereceği karar geçerlidir.

Topraklama Ölçüm Raporu

Femko, bir kurumda veya bir tesisteki elektrik tesisatının periyodik kontrolünü yaparak o kurumun ve tesisindeki elektrik cihazların topraklamaya uygun olup olmadığını firmaya raporlar. Akredite olan firmamız tüm ölçüm ve testlerini Elektrik tesislerinde topraklama yönetmeliğine göre yapmaktadır. Yapılan testler ve ölçümler aşağıdadır.

  • Göz ile muayene,
  • Koruma iletkenlerinin, ana ve tamamlayıcı potansiyel dengeleme iletkenleri bağlantılarının sürekliliğinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
  • Elektrik tesisinin yalıtım direncinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
  • Toprak özdirencinin ölçülmesi,
  • Topraklama direncinin ölçülmesi,
  • Beslemenin otomatik olarak kesilip kesilmediğinin denetlenmesi,
  • Çevrim empedansının kontrolü,
  • Hata akımı koruma düzeninin kontrolü şeklinde sıralanmaktadır.

Topraklama Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılan elektriksel ve teknik ekipmanların periyodik ölçüm ve kontrolleri, bu cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Devamı