Kriko Periyodik Kontrol

Kriko kısa mesafede ağı yükleri kaldırabilen bir kaldırma aracıdır. Ağır yükleri kaldırmak için yüksek basınç uygulayarak kaldırır.

Krikolar genellikle arabaları kaldırırken kullanılır. En çokta lastik değiştirmelerinde kullanılır. Krikolar küçük kaldırma araçları olduğu için elle taşınabilirler. Krikolar takım tezgahları, otolarda, büyük kapasiteli krikolar ise ağır makina ve diğer yüklerin kaldırılmasında kullanılır.

Kriko Çeşitleri

Vidalı krikolar ve oto krikolar olmak üzere ikiye ayrılır. Vidalı krikolar 1 tona kadar ağır yükleri kaldırabilir ve bu yükleri istenildiği kadar yukarıda tutabilir. Levye veya anahtar yardımı ile kullanılırlar. Oto krikoları ise 25 tona kadar ağır yükleri kaldırabilirler. Kriko her hareketinde bir diş yukarı atarak yükü kaldırabilir.

Kaldırma ve İletme Ekipmanları Yönetmeliği

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.

2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanları

2.2.1. Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.

2.2.2. (Değişik:RG-23/7/2016-29779) (2)

Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerde tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanılması durumunda, bu yöntemler sadece TS EN ISO 9712 standartına göre eğitim almış mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler veya yüksek teknikerler tarafından uygulanabilir.

2.2.3. (Değişik ibare:RG-23/7/2016-29779) (2)

Madde 2.2.1.’de belirtilen kriterler saklı kalmak kaydı ile bir kısım kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri Tablo: 2’de belirtilmiştir.

Kriko Periyodik Kontrol Raporu

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Portal Vinç Periyodik Kontrol

Portal vinç açık ve yarı açık alanlarda yük taşıma, kaldırma ve depolamada kullanılır. Köprü girişinin ayakları üzerine bağlantılı olması ve portal vincin ayaklarının alt ucundaki tekerlek yardımıyla yürüyerek yükleri taşır.

Portal vinçler genelde demir ticareti ve çelik konstrüksiyon işi yapan iş yerlerinde kullanılırlar. Yani çok ağır iş yapan sektörler portal vinç kullanırlar. Portal vinçler sehpalı, ayaklı ve liman vinci olarak da söylenirler. 800 ton’a kadar yük taşıyabilen bu vinçler raylar üzerinde hareket eden dört tane ayağı vardır. Portal vinçler -40 derecede dahi görevlerini yapabilirler.

Portal Vinç Güvenliği ve Kontrolleri

Portal vinçler açık havada çalıştıkları için rüzgar basıncı belli bir değeri geçtiğinde vinç durur. Durduğu anda rayı kıskaçlarıyla kavrar. Elektrikli, benzinli ve dizel motorlu çalışan vinçlerin kontrollerinin de yapılması gerekir. Akredite olmuş bir kuruluşa periyodik kontrol yaptırdığınızda güvenliğiniz tam olarak sağlanır.

Yönetmelik

Bu Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Yönetmelik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Periyodik Kontrol Raporu ve Formu

Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir. Portal vinçler TS ISO 11662-1,TS ISO 9927-1, TS ISO 8566-5, TS 10116 ve TS EN 818-6+A1 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

Portal Vinç Periyodik Kontrol

Kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.

Köprülü Vinç Periyodik Kontrol

Çok yüksek tonları kaldırabilen (100 ton) köprülü vinçler yükleri bir uçtan diğer uca taşıyabilir. Bulunduğu mekanizma üzerinde hareket edebilen bu vinçler diğer vinçlere göre daha rahat kullanılır. Köprülü vinçler ikiye ayrılır tek ve iki kiriş üzerine konulan modelleri vardır.

Tek kirişli köprülü vinçler hafif tonajlı yükleri taşıyan vinçlerdir. Çift kirişli ve çoklu yüksek kiriş üzerinde çalışan 10 ton’a kadar yük taşıyabilen vinçlerdir. Yüksek tonajda yükleri kaldıran bu vinçlerin periyodik kontrolleri yaptırılması can ve mal güvenliğinide arttırır. Köprülü vinçler için özel olarak üretilen motor ve redüktör gurupları ile, yumuşak kalkış ve duruşlar, darbesiz çalışma ve uzun ömür sağlanır.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

  • Madde 373:Normal vinçler ile oklu, raylı, köprülü, ayaklı köprülü, tek raylı, motorlu seyyar, seyyar atölye vinçleri ve platformlu kaldırıcı arabalar, maçunalar, elektrikli, pnömatik, hidrolik zincirli ve halatlı palangalar gibi kaldırma makineleri ve araçların tamburları, kaldıracağı yüke ve kullanılacak halatın çap, nitelik ve sargı sayısına uygun olarak yapılacak ve iki yanı gerekli yükseklikte faturalı olacaktır.
  • Madde 392: Ray üstünde çalışan vinçlerde, vincin ve vinç arabasının üzerinde gidip geldikleri rayların her iki başında ve en az tekerleklerin yarı çapı yüksekliğinde takozlar bulunacak, köprülü ve asma vinçlerin, köprü ve vinç arabası tekerleklerinde, uygun el, kol ve ayak koruyucuları bulunacaktır.

Köprülü Vinç Periyodik Kontrol ve Raporu

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği köprülü vinç kontrollerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Araç Kaldırma Lifti Periyodik Kontrol

Araç kaldırma lifti adından da anlaşılacağı gibi arabaları bir insan boyu mesafeye kadar kaldırabilen araca denir. Arabaların alt tarafında bulunan arızaları gidermek için aracı yukarı doğru kaldırarak daha rahat bir iş kolaylığı sağlar.

Araç kaldırma liftleri genellikle araba servisleri ve oto tamircilerinde yani sanayilerde sıkça kullanılmaktadır. Araç kaldırma liftleri ağırlıklara göre 3 ton ve üzeri ağırlıkları dahi kaldırabilir. Bu kaldırma makinalarının güvenliği ise çok önemlidir. Her hangi bir arızada can kaybına neden olabilir. Bu nedenle bu kaldırma liftlerinin periyodik kontrolü yapılması çok önemlidir.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Standartları

TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

Periyodik Kontrol Süresi

İşletmenizde bulunan tüm araç kaldırma lifti ve servis liftlerinin periyodik kontrol süresi yukarıdaki standartlara göre 1 yıldır.

Araç Kaldırma Lifti Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği araç kaldırma liftlerinin ve servis liftlerinin muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Exit mobile version